Inoue-ha Karate Academy
Het is ca. 2000 jaren begonnen bij de Chinese monnik Daruma Taishit. Op een gegeven moment bereikte karate het eiland Okinawa waar het gedurende meer dan 1000 jaar geperfectioneerd werd naar een zelfverdedigingsmethode. Tegelijkertijd verkreeg karate, in die tijd nog “Te Do” genoemd, een sterk filosofisch aspect (Do).
In het begin van de twintigste eeuw bracht de van Okinawa afkomstige Gichin Funakoshi het karate naar het Japan waar het verder ontwikkeld werd. Zo werden ook onder meer onderdelen van de Japanse krijgskunsten geïntegreerd. Midden jaren vijftig van de vorige eeuw werd de eerste karateorganisatie, de Japan Karate Association, opgericht. In 1957 vonden de eerste wedstrijden plaats.
Karate betekent in het Japans letterlijk lege (Kara) hand (Te). Deze naam is ontstaan doordat Karate oorspronkelijk een vorm van zelfverdediging was, die werd beoefend zonder wapens. De term ‘do’ staat voor ‘de weg’. Dit symboliseert de weg die de karateka moet doorlopen om zijn/haar doel te bereiken, het trainen en ontwikkelen van vaardigheden en de ontwikkelingen op mentaal vlak.
Karate-do is een traditionele bewegingsvorm met een grote diversiteit aan verschijningsvormen. Deze diversiteit maakt karate-do geschikt voor een grote doelgroep met verschillende doelstellingen. Denk aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zelfbeeld, discipline, structuur, normen en waarden, respect, doorzettingsvermogen, assertiviteit, weerbaarheid en alle grond- motorische eigenschappen (kracht, coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid). Deze grote variatie aan doelstellingen maakt karate-do zo bijzonder.
Karate-do is niet zomaar een fysieke bewegingsvorm. Het gaat uit van het ontwikkelen van het karakter van de beoefenaar. Met name deze focus op persoonlijke ontwikkeling geeft karate-do een belangrijke pedagogische waarde voor kinderen en volwassenen, en tracht hiermee een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij.
Door de kenmerkende verschillen in aard en oorsprong lijken karate-do en sport soms moeilijk verenigbaar. De competitiedrang en de eenzijdige focus op het eindresultaat die de huidige Westerse sportwereld kenmerkt, lijkt tegenovergesteld aan de traditionele Oosterse budo-gedachte. Wanneer we beide vormen nader bestuderen dan blijkt echter dat sport ook waarden bevat die het karate-do kenmerken.
De ervaring van een competitie is van grote waarde. Een paar minuten op de wedstrijdmat kunnen gelijk zijn aan veel uren op de trainingsmat. Het besef dat de leerling moet presenteren en presteren tegenover toeschouwers kan hem/haar een extra stimulans geven om zich te ontwikkelen tot het beste van zijn/haar kunnen. Competitie geeft inzicht in de verschillende vaardigheden en maakt daarmee de ontwikkeling van een karateka zichtbaar. Denk aan incasseringsvermogen, reactievermogen, doorzettingsvermogen en het omgaan met winst en verlies. De beheersing die noodzakelijk is om in een wedstrijdgevecht zich niet te verliezen in agressiviteit of zich over te geven aan angst, boosheid, e.d., is van grote waarde.
In deze zin liggen sport en karate in elkaars verlengde en vullen ze elkaar aan. Juist ten aanzien van dit in het budo ontbrekende spelelement heeft sportkarate iets toe te voegen aan het karate-do. De aanwezigheid van een competitief ingestelde oefenvorm, stelt het karate-do open voor beoefening door de jeugd en jonge volwassenen. Deze toegankelijkheid leidt de jonge mens bij de beoefening van karate-do binnen in een betekenisvolle traditie, die zich te zijner tijd zal laten gelden als een discipline die verder gaat dan op het eerste oog werd vermoed.
Gezien het uiteindelijke doel van karate-do, het ontwikkelen van het karakter van de beoefenaar, dienen de competitievormen gezien te worden als een (belangrijk) middel, en niet als doel op zich. Dit biedt de mogelijkheid om de waarde van winnen en verliezen te relativeren. Zolang het spelelement blijft ingebed binnen het grotere, vormende geheel zal er alleen maar sprake zijn van een verrijking van het karate-do.
De karatetraining is gefundeerd op de volgende 3 pijlers:
Bron: Karate Bond Nederland
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.